Min alapul a pénzügyi önismeret?

A pénz rendkívül sokoldalú dolog – ezért olyan nehéz jó viszonyban lenni vele és ezért kering olyan sokféle vélemény és állítás a pénzről és a pénzügyekről

Penz-gazdagsag
Kattintásra nagyobb lesz! Érdemes kattintani!

Ebben a bejegyzésben a pénz racionális oldaláról írok általánosan és terveim szerint követik majd további bejegyzések, részletesebben foglalkozva egy-egy önismereti részterülettel.

Milyen a pénz természete?

Tehát: a pénznek van racionális, érzelmi, spirituális, önismereti, kapcsolati és vélekedésbeli oldala is (és a lista még nem is teljes!).  A vélekedésbeli oldalon azokat a nagy igazságokat értem, amiket mindenki “tud” a pénzről, de ettől még nem feltétlenül helyesek. Általában ezek nagyon össze vannak keveredve az emberekben, ezért ez a nagy zűrzavar bennünk.

Ez egy önismereti blog, ezért elsősorban a pénz önismereti részével foglalkozom, a többit csak érintem.

A pénz racionalitása

A pénz egyik oldala racionális. Számokkal, pénznemekkel leírható, értelmezhető és többynyire a négy alapművelet elegendő a vele való foglalkozáshoz.. Sokan ott követik el a hibát, hogy ezzel nem foglalkoznak. A pénz egyszerre racionális és spirituális, ezért, ha jóban akarsz lenni vele, KELL foglalkoznod a racionális oldalával.

Ismerd meg, hogyan működnek azok a pénzügyi termékek, amelyeket használsz, amelyeket birtokolsz és legalább alapszinten a befektetések és az adózás világát.

Ez unalmasnak tűnik, de elengedhetetlen. A legtöbb pénzügyi átverésnek és misztikumnak az az alapja, hogy nagy tömegek nem tudják, hogyan működnek a pénzügyi termékek. Aztán az ilyen embereknek lehet eladni pl. nem létező befektetéseket magas hozammal.

Oktatok a Pénzügyi Szolgáltatásközvetítő Hatósági Képzésen, ahol leendő pénzügyi értékesítőket tanítok a hitelek, biztosítások, befektetési és megtakarítási termékek és a pénzügyi piacok működésére. Több hallgatómtól kaptam már azt a visszajelzést a képzés végén, hogy milyen jó, hogy eljöttek, mert végre megtudták, hogyan működött a svájci frank alapú hitelük és miért emelkedtek meg a törlesztőrészletek. Vagy megtudták, hogyan működik a hitelkártya és miért nem fogy el a tartozásuk.

Ez a tudás egy nagy térzelmi terhet vett le a vállukról, hiszen nem érezték magukat annyira felelősnek mondjuk a hitelkártyájukkal kapcsolatos problémáikért, mert megtudták, mik a buktatói.

Az ismeretektől még nem fog megoldódni a pénzzel kapcsolatos összes problémád, de eljutsz a startvonalig és hozzákezdhetsz az önismereti munkának. Akkor fogod látni, hogy mik azok a problémáid, amiket nem maga a pénz, hanem a pénzhez való viszonyod okoz és el tudsz velük kezdeni dolgozni.

A pénz racionális oldalával való ismerkedéshez ajánlom a Kiszámoló blogot! Én is rendszeres olvasója vagyok, nagyon nagyra értékelem a szerző, Csernok Miklós tudását és szemléletét.

A következő bejegyzésben pedig a pénz érzelmi, önismereti és spirituális oldaláról fogok írni, meg fogod majd tudni, miért csak a startvonalig elég a pénzügyi képzés!

Iratkozz fel a blogértesítőre és küldök emailt, amikor új bejegyzést írok!

(A kép forrása: Dan Greenburg – Marcia Jacobs: Hogyan legyünk boldogtalanok Az önsorsrontás tudománya – Gondolat kiadó, Budapest, 1989 – 54. oldal)

Megosztás = Köszönöm, ez hasznos volt!

Szólj hozzá!

*