Mi köze a felelősség vállalásának az üzleti sikerhez?

cross-296507_640      Te vállalod a felelősséget a munkádét? De mi van, ha a vezetőd nem vállalja?

 

Biztosan olvastad már Te is, hogy vállald a felelősséget az életedért, vállald a teljes felelősséget – mert csak akkor lehetsz sikeres. A való életben meg azt látod, hogy vezető pozíciókban is sok olyan ember ül, akik láthatólag nem vállalják a felelősséget.

Ha Te olyan vezető szeretnél lenni, aki körül nem cserélődnek az emberek, akit tisztelnek és bíznak benne, akkor nézd meg, hogyan kerülheted el a felelőssé áthárításának csapdáját, amibe sok vezető beleesik!
Ha nem szeretnél vezető lenni, de szeretnéd tudni, mit kerülj el, akkor is Neked szól ez a cikk!

Azért olyan fontos téma ez, mert szorosan kapcsolódik az emberek egzisztenciájához, sikeréhez és mindennapi közérzetéhez.

      Hogyan működik?

Az történik, hogy a vezető folyamatosan téves és/vagy félinformációkat közöl, amelyek miatt a munkatárs tervei nehezen teljesülnek, nem kapja meg az ígért pénzeket és sokkal negatívabbá válik számára az adott munka, mint amire a felvételkor számított.

Ez tipikusan középvezetői magatartás. Van egy felső vezetés, amellyel a középvezető tartja a kapcsolatot. Ez a felső vezetés olyan – főleg toborzási – követelményeket állít elé, amelyekről azt gondolja, akár szubjektív, akár objektív alapon, hogy nem tud nekik megfelelni. A munkáját meg akarja tartani, mert ebből él, illetve azt gondolja, hogy nem is tudna másba kezdeni, mert alkalmatlannak tartja magát.

Ez a kulcsszó egyébként: alkalmatlannak tartja magát a feladatra. Ez megjelenhet így is, de sokkal inkább úgy jelenik meg, hogy a cégre, illetve a munkatársra projektálja ezt az alkalmatlanságot. (A projekció egy énvédő mechanizmus, az általunk saját magunkban el nem fogadott belső tartalmat [érzést, beállítódást, tulajdonságot] nem fogadjuk el, hanem kivetítjük a másikra és ott mutatjuk ki el nem fogadásunkat – bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű).

Ezt a viselkedést onnan lehet felismerni, hogy nem vállalja a felelősséget a problémákért. Az, amit akár csak tegnap mondott az elvárásokkal, a díjazással, a termékekkel kapcsolatban, nem számít, mert a cég azóta vagy megváltoztatta, vagy felülbírálta az ígéretét – és a vezető nem tehet semmit. Ilyenkor a cég mint egy elérhetetlen és befolyásolhatatlan felhő lebeg a feje felett és arra kér, fogadd el ezt a helyzetet. A lényeget ezzel elérte: tisztán és ártatlanul került ki a szituációból. Ez azért is veszélyes, mert ez azzal is jár, hogy a későbbiekben, ha meg kell védenie téged, mint vezetőnek, akkor nem fogja felvállalni a konfliktus érted, mert nem az a prioritás neki, hanem a saját cégen belüli túlélése.

      Hogyan jelenik még meg?

Mivel ennek a magatartásnak a „sikeresnek lenni, túlélni mindenáron” mentalítás az alapja, ezért úgy tudod felismerni, ha a mellébeszélés és a szép jövő emlegetése a felvételi interjú fő témája, konkrétumokról , szerződésmintákról és a munka realitásáról alig esik szó. Ettől már gyanút foghatsz. A másik pont, ahol felismerheted az, amikor valamilyen probléma lép fel, hogyan kezeli? Látszik-e a saját felelősség vállalása?
Kérhetsz referenciát közös ismerősöktől, akik vele dolgoztak. Ezt azért nem tartom túlzásnak, mert a saját sikered, a munkáddal és önmagaddal való elégedettséged szempontjából fontos, hogy kihez kapcsolódsz, kinek a kezébe adod magad, hogy vezessen. Ha meg Te akarsz majd vezetővé válni, akkor észre kell venned, ha Te is így viselkedsz, mert ez komoly akadálya lesz az előrelépésednek.

      Mi van, ha Te viselkedsz így?

De, ami a legfontosabb: ha magadra ismersz, a saját viselkedésedre, akkor ne ítéld el magad! Megfoghatod ezt az elhárítást úgy, ha tisztázod magadban, miért tartod magad alkalmatlannak, vagy miért tartod megoldhatatlannak a feladatod. Ekkor fogsz tudni megszabadulni ettől a viselkedéstől.

Iratkozz fel a blogértesítőre és küldök emailt, amikor új bejegyzést írok!

Megosztás = Köszönöm, ez hasznos volt!

Szólj hozzá!

*